Πρόκειται για μια δερματική πάθηση, κατά την οποία παρατηρείται φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.

Εμφανίζεται, κυρίως, στην εφηβεία και υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και μετά την ηλικία των 20 χρόνων.

 

Δεν επηρεάζει την υγεία μας, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να αφήσει σημάδια και ουλές στο δέρμα μας. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την πλάτη και τους ώμους.

Συνήθως, παρουσιάζεται με έντονη λιπαρότητα και μαύρα στίγματα (φαγέσωρες), κόκκινα σπυράκια (ερυθρές βλατίδες) και κόκκινα σπυράκια με λευκό κέντρο (φλυκταινίδια). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν και οζίδια, κύστες και ουλές.

Η ακμή, συνηθέστερα, εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν. Κάθε πόρος αντιστοιχεί σε ένα τριχοσμηγματογόνο θύλακα, που περιλαμβάνει τρίχες και σμηγματογόνους αδένες. Εάν ο αδένας μπλοκαριστεί, τότε μέσα του παγιδεύονται τρίχες και σμήγμα που οδηγούν στη δημιουργία ακμής.

 

Κατά την εφηβική ηλικία, η υπερπαραγωγή σμήγματος λόγω ορμονικών μεταβολών οδηγεί στην εμφάνιση ακμής. Επίσης, καλλυντικά που δεν ενδείκνυνται για τον τύπο επιδερμίδας του εκάστοτε ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ακμής. Αυτό συμβαίνει, διότι «μπλοκάρουν» τους πόρους των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής.

Η λήψη φαρμάκων, όπως π.χ. η χρόνια λήψη κορτιζόνης, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμφάνιση ακμής. Συγκεκριμένες τροφές, όπως τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, η σοκολάτα αλλά και το αλκοόλ, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ακμής.

Δρ. Χαρά Μπαρμπάνη | Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος στην Πάτρα
Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα 14:00 - 20:00
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 09:00 - 15:00
Πέμπτη 12:00 - 20:00